Közzétéve:2018-02-18
0

Valami bűzlik Dán.. a holland tejipar környékén

Valami bűzlik Dán.. a holland tejipar környékén

 

 

 

 

 

Shakespeare szerint még Dániában bűzlött valami, de ma már inkább a holland tejipar bűzkeltő.

Néhány napja a Facebook oldalunkon beszámoltunk egy jakutföldi gazda furcsa szokásáról. Marhatrágya az alapanyag, abból készít készít szobrot, méghozzá a kínai horoszkóp aktuális állatjegyét.

Ezt a tippet is megfontolhatják a hollandok, mert szoboralapanyaguk az van bőven.
A hollandiai tejgazdaságok olyan sok trágyát termelnek, hogy már nem tudnak tőle biztonságosan megszabadulni, írja a Guardian.
Most a WWF 40 százalékos kivágási arányt kér a környezet védelme érdekében.

A holland tejágazat rendkívül sikeres. Az ország kis méretének ellenére ötödikek a tejtermékek legnagyobb exportőrei között. Ám hiába világelsők a mezőgazdasági innováció terén, a marhatrágya elhelyezésére még nem találtak megoldást. Nem csoda, hiszen az ország 1,8 millió tehene annyi trágyát termel, hogy nincs hová rakni.

A mezőgazdasági termelők helyenként már illegálisan deponálják a trágyát. Különböző csalásokat derítettek már fel a marhatrágya szállítása és elhelyezése terén. A gazdálkodók évente 550 millió eurót fizetnek a trágya eltávolítása céljából. Ennek ellenére a trágya sok esetben csak papíron mozgott, vagy nem létező gazdaságokba szállították.
A WWF a felszín alatti vizek szennyeződésének megakadályozására, és az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében írta elő a következő évtizedre a szarvasmarhák 40 százalékának a kivágását.
Olyan mértékű tejágazatra van szükség, amely még képes kezelni a saját trágyáját.

Az állam már fizetne a gazdáknak az állománycsökkentésért, de az olcsó import takarmány (gabona, szója, kukorica) ellenérdekeltséget vált ki.
A holland tejipar és így gyakorlatilag az ország teheneinek a  sorsa végső soron a piactól függ, mondja a Holland Dairy Association.


Címke: , , , , , , ,