Közzétéve:2017-06-23
0

Tehenek szűrése az ENAR-ban

Tehenek szűrése az ENAR-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

Már a tehenek is „szűrhetők” az ENAR-ban – avagy támogatás a tejhasznú tehén támogatáshoz

A kapott tájékoztatás szerint, alkalmazkodva a termeléshez kötött, szarvasmarhaféléket érintő támogatási jogcímekhez kapcsolódóan egy újabb, a támogatás igénylését megkönnyítendő adatleválogatási lehetőséget fejlesztett ki a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatósága.

A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 13. §.-a alapján a tejhasznú tehenek az alábbi feltételek mellett támogathatóak.

Támogatási igény a nőivarú, legalább egyszer ellett tehenek után nyújtható be, amelyek (többek között):

  • tárgyév március 31-én a termelő tenyészetében találhatóak, azzal a feltétellel, hogy nem aznap kerültek oda, és
    • március 31-ig elléssel rendelkeznek, (holtellés és külföldön történt ellés esetén az ellátó állatorvos által kiállított igazolás elektronikus úton történő csatolása szükséges a kérelemhez)
    • koruk március 31-én legalább 23 hónap, és
    • tejtermelés céljából tartják őket.

www.enar.hu oldalon regisztrált partnereink, valamint a webENAR felhasználók részére a „Tenyészetek egyedei” menüpont alatt egy újabb, az adatleválogatást szűkítő lehetőség került ki az online felületekre. 2017. június 23-tól lehetőség nyílik arra, hogy a már meglévő, egyéb szűkítő feltételek mellett, „tehén”-re is lehessen szűrni.
„Tehén” alatt a Magyarországon élőként regisztrált, legalább egyszer ellett nőivarú egyedeket kell érteni, amelyekhez legalább egy regisztrált élő borjú tartozik.

A lista nem veszi figyelembe a tejtermelés-ellenőrzésben részt vevő tenyészetek azon adatait, ahol a teljesítményvizsgálat során (ÁT Kft.), a laktáció megkezdésének érdekében a termelésellenőr holtellés vételezett fel.
Így a Magyar Államkincstár kérelemkezelő felületén a holtelléseket továbbra is a jogcímhez tartozó, MÁK közleményben közzétett bizonylaton külön kell jelenteni.

enar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Nébih


Címke: , , , , , , , , ,