Közzétéve:2015-09-29
0

Szent Mihály napja – Behajtás

Nagy nap ez a mai! Szent Mihály napja. Hagyományosan, ma van a gazdasági év fordulónapja. Itt van az ideje, hogy a pásztorok számot adjanak a rájuk bízott jószágokról. A pásztorhagyomány szerint a legelőre Szent György napkor kihajtott állatokat Szent Mihály napján visszahajtották a falvakba. Gyergyó, hegyi pásztorai ezen a napon tartották a farkas ünnepet, hogy a jószágot hazaterelés idején megoltalmazzák az ordasok kártételétől.

A pásztorok ekkor számoltak el az állománnyal, a gazdák pedig – ha minden stimmelt – ilyenkor szegődtették újra őket és ekkor történt meg a kifizetés is. Az áldomásra a gazdák és pásztorok együtt veszik meg a pálinkát. A gazdák kenyeret, a pásztorok pedig sajtot hoznak. A számadót főhelyre ültetik, fejére koszorút tesznek. A mulatság furulyaszó mellett, reggelig tart, amikor a pásztort ünnepélyesen, útközben táncolva kísérik haza.

Ma kezdődik az úgynevezett kisfarsang ideje, ami a lakodalmazások őszi időszaka és tart egészen Katalin napjáig (november 25). Apátfalva öregjei még emlékeznek rá, hogy a legény Szent Mihály napján vitte el a lánynak a jegykendőt, ha még Katalin napja előtt meg akartak esküdni.

Szent Mihály napján sokfelé tartottak vásárt, ahol a pásztorok kiegészíthették a felszerelésüket. Hétvégén Debrecenben tartanak ilyen országos kirakodó vásárt, ahol 1200 kereskedő kínálja majd a portékáját.

Vannak Szent Mihály-nappal kapcsolatos szólások, közmondások is:
„Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet.”
„Szent Mihály fehér lovon jön, behozza a deret.”
„Aki Szent Mihály napján gatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni;” vagy ennek a párja
„Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.”
Szent Mihály napja az őszi napéjegyenlőség tájára esik, mintegy ott áll a sötét tél kapujában.
Göcseji mondás szerint: Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.

Számos időjósló hiedelem ismert a pásztorok körében. Az állatok viselkedéséből következtettek az előttük álló időszak időjárására. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, akkor hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.
Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. A pereszlényiek akkor jósoltak kemény telet, ha Mihály napján dörgött az ég.

Hölgyeim, figyelem! Ehhez a naphoz női munkatilalom is kapcsolódik. Aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.
Én nem kockáztatnék! 🙂


Címke: , , ,