Közzétéve:2015-07-17
0

Pályázat? Úgy néz ki, őszig nem lesz vele gond!

Ügyfélbarátabbá akarja tenni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt a négy hónapja kinevezett új elnök, dr. Gyuricza Csaba. A Gyöngyösön tartott gazdafórumon elmondta, hibás volt az eddigi gyakorlat, amikor az ügyintézők nem tartották be a határidőket, sokszor késtek a kifizetésekkel és általában szankcióorientáltak voltak. Más hozzáállást vár az 1700 dolgozótól.

Nagyobb lesz a megyék szerepe, megerősítettük az ügyfélszolgálatot, s javítottuk a megyei elérhetőségeket is. A megyei kirendeltségek további hatásköröket kapnak, az ellenőri létszámot országosan hatvan emberrel növeltük. A gazdálkodók Heves megyében is gyorsabban juthatnak információhoz, kaphatnak segítséget, ezáltal a kifizetés is gyorsul, pályázati sikerük is nőhet – mondta dr. Gyuricza Csaba. – A megváltozott támogatási rendszer miatt kétségkívül voltak határidő-változások, de az októberi előleg-kifizetések nem fognak emiatt csúszni. A kérelmeket monitorozzák, hogy a gazdák minél több hibátlan kérelmet nyújtsanak be. Azon lesznek, hogy megkönnyítsék a kérelem-beadást, ezért változtatásokat kérnek a jogalkotótól.

Elárulta az elnök azt is: azt várták, hogy a 180 ezer gazda fele az egyszerűsített támogatást választja majd, de csak egyharmaduk tette ezt. Félreértések miatt igényelték viszont a segítséget olyanok is, akik 40-50 hektáron gazdálkodnak.– Még nincs, az Európai Unió által elfogadott vidékfejlesztési programunk, ezért nyár végéig nem is várhatók pályázatok. Az 1200-1300 milliárd forintos keretből 250 milliárd jut majd az agrár-környezetgazdálkodási programra. Hangsúlyos lesz a kertészet és az állattenyésztés támogatása, kevesebb jut majd településfejlesztésre, de több agrár-vidékfejlesztésre. Kiemelt lesz az élelmiszeripar is, s várhatóan 50 milliárd forint jut majd öntözést segítő beruházásokra. Első körben erdészeti, leader-es jogcímek, állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat várható majd. A pályázatoknál a saját munka is elszámolható lesz, az egyes kiírásoknál külön szabályozva – sorolta az MVH munkájának irányítója.

A gyöngyösi gazdafórumon kapott kérdésekre válaszolva az elnök elmondta, a fellebbezések után másodfokon immár a szaktárcák járnak el, és sok elmaradás, elhúzódó ügy van. A jogszerű földhasználat kapcsán lesz törvénymódosítás, bevették a körbe például a családtagokat is. Egy felvetett problémát is lehet rendezni: a tulajdonosok, a bérlők a gazdálkodás hatékonyabbá tétele miatt cserélgetik a területeiket, erről valamilyen megállapodás kell, illetve a gazdáknak oda kell figyelniük arra, hogy akkora területre igényeljenek támogatást, amekkora a tulajdonukban, a bérleményükben van.

A fiatal gazdák támogatása egyébként több formában is elérhető lesz. A 20-40 éves gazdálkodók 90 hektárig igényelhetnek kiegészítő támogatást, valamint a pályázatoknál kedvezményeket kapnak. Az egyösszegű támogatásra is nagy volna az igény. A kertészeti gépek vásárlására nyújtott 10 milliárd forintos keret idén két óra alatt elfogyott. A következő uniós pályázati ciklusban kertészetre és állattenyésztésre is 70-75 milliárdos elkülönített keret lesz, de ezen felül is lesznek még a két ágazat számára források.

Heves megyében kevesebben adtak be egységes kérelmet, de az igényléssel érintett földterület nem csökkent. A korábbi, csaknem hétezer helyett 6113-an igényeltek valamilyen agrártámogatást, összesen 167,4 ezer hektárra. A változás oka, hogy ettől az évtől kezdve már csak egy hektár feletti területet művelők kaphatnak támogatást. A tulajdonosok összevonták, eladták, vagy bérbe adták területeiket.

A megyében az egységes kérelmek több mint 80 százalékát a falugazdászok segítségével adták be a gazdálkodók. Ezek alapján a gazdák közel 40 százaléka jelentkezett a kistermelői támogatási rendszerbe, amelyre még augusztus 15-ig van lehetőség áttérni. Négy százaléknyian igényelték a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását, három százalék igényelt gyümölcstermesztési támogatást, állatos jogcímekre pedig a kérelmezők 5 százaléka nyújtott be igénylést, tudtuk meg Jakab Tamástól, a megyei agrárkamara igazgatójától.

Kétezer földügyben döntöttek eddig

Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke elmondta, az új kamara egyelőre nem olyan, mint szerették volna. Megalakultak az agrárgazdasági bizottságok, amelyek pótolják a helyi földbizottságokat (amelyek az unió szerint nem volnának legitimek) is. Kétezer föld adás-vételt tárgyalt eddig a megyei elnökség, 95 százalékban jóváhagyták a helyi véleményeket. Az önkormányzatok képviselő-testületeinek néhány esetben kellett csupán összeülniük, ha vitás esetek akadtak.

Forrás: AgrárHírek


Címke: , ,