Közzétéve:2017-07-24
0

Kell kutya a marhák mellé?

Kell kutya a marhák mellé?

 

 

 

 

 

 

 

„Kell kutya a marhák mellé?
Ha igen, akkor milyen és mennyi?”

Nemrégiben a marhalevel.hu Facebook oldalát böngészve jöttek szembe velem ezek a kérdések, már akkor sok minden eszembe jutott ezzel kapcsolatban, de mintha csak éreztem volna, hogy mi következik vártam az írással. Ugyanis az történt, hogy a kíváncsiságtól vezérelve egy szürke marha és bivaly gulya mellé kerültem, kb. 250db volt egyben. Az eddigi tapasztalatok mellé sokat sikerült tanulnom a kutya és a marhákkal való viszony mibenlétéről.

2 éve vagyok egy Sinka típusú kutya boldog gazdája. Több kevesebb sikerrel tanítgattam mások gulyáin, ami ugye valljuk be senkinek sem jó. Idén nyáron lehetőséget kaptam én is és a kutya is. A saját kutyám mellé még rendelkezésre állt egy „céges” kutya is, így kezdtem meg a szolgálatot két kutyával. Máté Jánostól, akitől elsajátítottam az alapokat, már megtanultam, hogy ekkora létszámhoz jól bevált négy kutya alkalmazása, de sajnos itt erre nem volt most lehetőség. Egy folyamatosan menetelő, elég rosszul legeltetett gulyát vettem át. Ez nagyon igénybe vette mindkét kutyát, ennek kisegítésére többet sétáltam én és esetleg karikás ostorral és a bot használatával próbáltam a gulyával megértetni, hogy a legeltetési idő naponta kétszer négy óra és akkor kell enni, nem akkor, amikor nekik kedvük tartja.

A legeltetés lényege megmutatkozik az időpontok és időszakok, a napi rutin betartásában. Napirendhez szoktatott marha könnyebben kezelhető, jobbak a hízékonysági mutatói is. Rendszertelenül etetett vagy villanypásztorban tartott marhák képesek lesoványodni a jó takarmány vagy jó gyep mellett is.

Visszatérve a profikhoz nagy vonalakban bemutatom az ő módszerüket. A négykutyás felállás szerint kettő mindig a gulyással van legeltetni, egy az állás mellett pihen, őrzi a szállást, csere kutyaként szolgál, ha a nap folyamán valamelyik szolgálatot teljesítő lesérül vagy kimerül. A negyedik kutya mindig olyan, ami vagy sérülés, vagy hosszan tartó munka miatt több hetes pihenőn van. Rotációban megoldva ezt mindig jó kondíciójú kutyáink lehetnek. Ez biztosítja, hogy a gulya mindig egyben lesz, jó gyeppel kombinálva pedig úgymond „fele munkával” elvan a jószág. Kisebb létszámú gulyánál, például 100db-ig elegendőnek tartok és tartanak a pásztorok is egy kutya alkalmazását, míg csere vagy pihenős kutya mindig rendelkezésre áll. Magyarországon főként csak terelőkutyák alkalmazása van jelen, pásztorkutyákra egyenlőre nincs szükség, bár erősen növekedik a sakálok létszáma és egyes területeken megjelent a farkas is. A pásztorkutyák, vagyis a nyájőrző kutyák használatáról sokat tanulhatunk Erdélyben, mind a székely, mind a román pásztoroktól. Azokon a területek viszont a terelő kutyákat nem alkalmazzák. Ennek olyan okai vannak, hogy az könnyebben áldozatul esne a nagyragadozóknak, a nyájat vagy gulyát őrző kutyák bántanák őket, vagy éppen nem is tudja a pásztor, hogy hogyan kellene azokat szólítani vagy kezelni.

Sajnos utóbbiról van itthon is sok rossz tapasztalatom. Hiába vesz valaki egy nagyon jó kutyát, ha nem ért a nyelvén, úgymond „elküldeni sem tudja”.

Mindenkinek csak azt ajánlom, hogy az állományának és tudásának megfelelő kutyát szerezze be, hogy kényelmesen tudjon dolgozni. Tudás bővítésre melegen ajánlom, hogy ne szégyelljenek bojtárnak állni pár hétre. Esetleg a vásárlás előtt vigyenek magukkal egy pásztor embert, aki már tudja mire kell odafigyelni a terelő kutyánál. No és persze az üzlet megkötéséhez ne felejtse el senki az áldomást!

Mindenkinek bő legelőt kívánok!

Hegedűs László 2017-07-23 Kunbaracs

 


Címke: , , , , , ,