Közzétéve:2016-11-12
0

Jersey – az őzikeszemű

Jersey - az őzikeszemű

 

A La Manche-csatornában található Jersey szigetét a szarvasmarhái (vagy inkább azok tenyésztői?) tették világhírűvé.
Az éghajlat évszázadok óta biztosítja a kövér legelőket a tenyésztői munkához.

1763-tól zárt tenyésztésben tartották a szigeten az állományt. Ettől az időponttól kezdve élő marhát nem volt szabad a szigetre sem bevinni, sem pedig kivinni onnan. A tenyésztés során a tejtermelés gazdaságosságára fókuszáltak. A végeredmény pedig egy csodálatos beltartalmi értékekkel rendelkező tejet adó, kistestű fajta lett.

Fajtaegyesülete 1866-ban alakult meg. Jersey szigetén már 1912-ben végeztek teljesítményvizsgálatokat. Kiváló tulajdonságai révén az egész világot meghódítottak a jersey-k. Az elmúlt időszakban több változata is kialakult. Ezek közül a legjelentősebb – természetesen a jersey szigeteki mellett – a dán, az amerikai és az új-zélandi változat. Ezek közül az amerikai lett a legtestesebb és a legnagyobb tejhozamot adó, a dán pedig a legkoncentráltabb tejű (6,5-7,5 % zsír, 4-5 % fehérje).
A jersey fajta koncentráltabb teje, valamint előnyös kappa-kazein genotípusa alkalmassá teszi a fajtát arra, hogy tejéből a tenyésztők több, illetve jobb minőségű sajtot készíthessenek.
Kiválóan alkalmas a tejfeldolgozással is foglalkozó családi és kisgazdaságokba. Ennek a legékesebb bizonyítéka, hogy a “10 kérdés” bemutató sorozatunkban megismert (tejprofilú) gazdaságok szinte mindegyikében – Hollné Nemes Rózsa, Budai Sándor István, Kanda Rita és Dombai Szandra állományában is – található jersey tehén.

A színe változatos, széles skálán játszik. A világos fakótól a barnásvörösön át egészen a sötét borzderesig terjedhet. Színeződésben a bikák általában sötétebb színűek, erősebben pigmentáltak. A nyelvük palaszínű, vagy fehér. Kifejezetten kis testű, finom csontozatú, gyengén izmolt fajta, ami nagyon jól mutatja a tejelő jelleget.
A gyengén izmoltság a bikaborjakra is jellemző. Ezért és a kis növekedési erélyük miatt nem gazdaságos a nagy végsúlyra való hizlalásuk.
Jellemző rájuk a csukafej, a finom szarvak és a jellegzetesen dülledt őzikeszem. Ennek megfelelően élénk vérmérsékletűek, de nagyon szelídek.
Korán érő, könnyen ellő fajta.

A jersey fajta elterjedt az egész világon. Több kultúrfajta alakításánál vett részt keresztezési partnerként és új fajták előállításában is főszerepet vállalt. Jó hatással van a termelés gazdaságosságának eredményessé tételében.
Magyarországon a tejelő magyar tarka és magyar barna kinemesítése során is használták a jersey fajtát. Ez a keresztezési program később a hungaro-fríz konstrukcióban folytatódott.

A fajta képviseletét itthon a Koncentrált Tejű Fajták Tenyésztő Egyesülete látja el.


Címke: , , , , , , ,