Közzétéve:2018-03-28
0

Eladó Ausztrália legnagyobb szarvasmarha gazdasága

Eladó Ausztrália legnagyobb szarvasmarha gazdasága

 

 

 

 

 

Eladó lett Ausztrália legnagyobb szarvasmarha gazdasága.

400 ezer szarvasmarha egyben eladó.
Igen, ez durván a magyarországi állomány nagyságának a fele. Így aztán adnak hozzá egy fél Magyarországnyi területet is. Az 5 és fél millió hektáron 20 telepre szétosztva találhatók az állatok.
A CPC, mint Ausztrália legnagyobb magántulajdonban lévő agrárcége, kb. 630 millió eurós, azaz közel 200 milliárd forintnyi értéket képvisel.
Iparági szakértők szerint a vételár elérheti az 1 milliárd dollárt. És ha ez összejön, akkor ez lesz az új rekord az ausztrál marhaágazatban.

2015 végén kínálták megvételre Ausztrália legnagyobb földterülettel rendelkező magáncégét, az S. Kidman & Co Ltd-t. Akkor kétszer ekkora területet kínáltak, fele ekkora állománnyal.
Elkelt. A kínai Shanghai Creed befektető csoport volt a vevő.

Most a magyar léptékkel felfoghatatlan méretű cég, az 1983-ban alapított Consolidated Pastoral Company (CPC) keresi az új tulajdonosát. Azóta stratégiai elhelyezkedésű ingatlanokat vásároltak Nyugat-Ausztráliában, az Északi Területen és a Queensland-ban.
A jelenlegi gazda, a brit Terra Firma 2009 áprilisában szerzett többségi részesedést a cégben.

A CPC 2004-ben koncentrálta a tevékenységét. Az akkor még az állomány részét képező 80 ezer merinó juhot eltávolították és minden figyelmet a szarvasmarhák tenyésztésére és a húsfeldolgozásra összpontosítottak. A cég értékét növeli, hogy stabilan kiépített értékesítési csatornákkal rendelkezik. Az ausztrál piacon túl Ázsiába értékesít szarvasmarhákat és feldolgozott marhahúst, többnyire élelmiszerláncok számára.  Legfőbb értéke a kiváló állatállomány, a szintén kiválóra minősített személyzet és a korszerűen felszerelt „szarvasmarha állomások”.

Honnan fog jönni a vásárló?
Ha nem vinnék el egyben a gigacéget, akkor az eladó Terra Firma már most hajlandóságot mutat a cég felaprítására. Így viszont rengeteg vevője lehet, mert a helyi állattenyésztők mellett a piac globális szereplői meg fognak jelenni. Az elemzők szerint várhatóan egyben fog maradni az agráróriás.

Ha vételi ajánlatot akarsz tenni, akkor azt a Knight Frank és a Goldman Sachs befektetési bankokon keresztül teheted meg. Ők lettek megbízva az üzlet lebonyolításával. Sok sikert hozzá!


Címke: , , , ,