Közzétéve:2015-11-15
0

Dexter – a kis aranyos

A Dexter őshazája Írország déli, dél-nyugati részén található. Európa legkisebb testű szarvasmarhája innen származik, ahol még kedvére barangolt a védtelen hegyvidéki területeken és gyakorlatilag vadon élt. Ritka fajta, de újra és újra divatba jön.

A Dexter eredete meglehetősen homályos. Az általános feltételezés az, hogy ez a fajta a Kerry és egy másik fajta (talán a Devon) keresztezésének az eredménye. Azt is állították, hogy egy Dexter nevű tenyésztő munkásságának az eredménye ez az ír fajta, amit kelta hegyi marhákból és jól tejelő fajtákból tenyésztett ki. A lényeg, hogy egy igazi kettős hasznosítású fajta.

A Dexter tehát Írországból indult, majd el is tűnt onnan. Amerikába pedig már akkor eljutottak egyedei, amikor még nem volt megkülönböztetés a Kerry és a Dexter között az importálás során. Az első feljegyzés szerint kétszáz Dextert importáltak Amerikába 1905 és 1915 között. Angliában a mai napig szép számban találhatók tisztavérű csordák. A háztáji gazdaságok kedvelt fajtája.

Az elmúlt években világszerte nagy érdeklődés vette körül a Dexter marhákat. Ezek a kedves, szívós és könnyen kezelhető állatok kevesebb legelőt és takarmányt igényelnek, mint más fajták. Jól megélnek ugyanúgy meleg, mint hideg éghajlaton, szabadban, kint egész évben, csupán szélfogóra, menedékre és friss vízre van szükségük.

Mérete és megjelenése

Az Amerikai Dexter Szarvasmarha Szövetség (American Dexter Cattle Association) szabályzata szerint az ideális 3 éves Dexter bika marmagassága 38 és 44 coll között van (96,52 cm – 111,76 cm), tömege kevesebb, mint 1000 font (453,5 kg). Az ideális 3 éves Dexter tehén marmagassága 36 és 42 coll között van (91,44 cm – 106,68 cm), tömege pedig kevesebb, mint 750 font (340 kg). Kétféle Dexter létezik, a rövid lábú és a hosszú lábú, vagy más néven Kerry típus. Tej- és hústeremés, valamint egyéb tulajdonságokban ugyanaz mind a két típus. Ugyanannak a tenyészbikának és tehénnek lehet egyszer rövidlábú borja, máskor pedig hosszúlábú. Egy genetikai elváltozásról van szó.

A legtöbb Dexter fekete színű. A vörös színűek, vagy a szürkésbarnák ritkábban fordulnak elő. A tehenek szarva lágy és előre ívelt. A bikák szarva vastag, tömör és enyhén ívelt. Jellegzetes feje rövid és két szeme között széles, az oldalánál pedig egyenes.

Termelékenység

Tömegéhez képest kiváló tejtermelő. A napi termésátlag 8-10 liter körül van, melynek zsírtartalma 4-5%. Könnyen fejhetők és tökéletes alapanyagot adnak a sajtkészítéshez.

A bikák kb. 18 hónap alatt érik el a 300-350kg-os súlyt. Kiváló minőségű, finoman márványozott húsuk van, ami kicsit sötétebb, mint a többi fajtáé. Koleszterinben szegény, fehérjében viszont gazdag.


Címke: ,